....η στιγμή που ποτέ δεν πιάνεται!

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2007

Το blog

«Ψυχή μου, να σου πω ένα μυστικό; Αυτή η Κατερίνα κατάφερε επιτέλους να ξεφύγει απ’ τις ημερομηνίες. Σημαίνει κάτι αυτό; Μήπως δεν είναι καλά;»
«Μη παρασύρεσαι Ελπίδα και γράψε τα δικά σου. Για να μπορέσεις να καταλάβεις τους άλλους, πρέπει πρώτα να βρεις τον εαυτό σου και συ λες πως τον έχασες τελευταία. Βρες τον λοιπόν!»
«Ψυχή μου, μη μου θυμώνεις. Όσο να ‘ναι, συγγραφέας είναι με πειράζει που επεμβαίνει με τα δικά της».
«Αγνόησέ την και δε θα σε ξαναενοχλήσει. Είμαι σίγουρη».
«Να, ξέρεις… Έχω μπλοκάρει. Έχω να πω τόσα πολλά…Δεν ξέρω από πού ν’ αρχίσω»
«Πες μου για το ίντερνετ και τα μπλογκ. Αυτό ίσως σε βοηθήσει να ξεμπλογκάρεις».
Τι να της πεις τώρα της ψυχής; Από πού ν’ αρχίσω. Εκεί κι αν είναι μπερδεμένα τα πράγματα. Ας τα πάρω απ’ την αρχή.
Τα μπλογκ είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα στο ίντερνετ, με μορφή ημερολογίου, που μπορεί ο καθένας ν’ ανοίξει την προσωπική του σελίδα και να γράφει. Μπορεί να εμφανιστεί με το όνομά του ή και με ψευδόνυμο. Ας πούμε «κυκλάμινο του βουνού», αφού αυτή η Κατερίνα επεμβαίνει. Κάθε μέρα ή όσες φορές εσύ θελήσεις, μπορείς να γράψεις σκέψεις σου για οποιοδήποτε θέμα. Μπορείς να το στολίσεις με φωτογραφίες, μουσική ή βίντεο. Μόλις το δημοσιεύσεις μπορεί να το διαβάσει οποιοσδήποτε μπαίνει στο ίντερνετ και μπορεί, αν εσύ το επιτρέψεις και έχεις ανοιχτά τα σχόλια, κάποιοι θα σχολιάσουν. Μπορεί με το όνομά τους, με το ψευδόνυμό τους ή και ανώνυμα. Αυτό εξαρτάται από σένα αλλά και από τους σχολιαστές.
Τα μπλογκ είναι μια πολύ καλή εμπειρία για διάλογο, για μόρφωση, για εκτόνωση, για να γνωρίσεις και να εποικοινωνήσεις με κόσμο που η ζωή ίσως να μην φέρει από μόνη της ποτέ κοντά σου. Επικοινωνείς μαζί τους όποια στιγμή εσύ θέλεις και μπορείς.
Αυτή είναι μια πολύ καλή πλευρά. Η άλλη η κακή είναι αυτή που κρύβει η ανωνυμία. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τις διαθέσεις κάποιου αν είναι καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες, εφόσον δεν τον ξέρεις. Δεν μπορείς να ξέρεις ποιος χαραχτήρας ή πια προσωπικότητα μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα ψευδόνυμο, ακόμα και από ένα όνομα, εφόσον δεν έχεις αποδείξεις για το αν είναι αληθινό. Πολλές φορές μπορεί να ξεγελαστείς και να νομίζεις ότι μιλάς με γυναίκα και να είναι άντρας ή και το αντίθετο. Μπορεί να νομίζεις ότι κάθε μπλογκ και κάθε ψευδόνυμο ανήκει σε διαφορετικά πρόσωπα και να ανακαλύπτεις ή και να μη το μάθεις ποτέ, ότι ίσως πίσω από πολλά ψευδόνυμα και μπλογκ, κρύβεται ένα και μόνο άτομο. Αυτό βέβαια κανέναν δεν ενοχλεί, αν το άτομο έχει πολλά ενδιαφέροντα και πολλά θέματα που θέλει να μιλήσει γι’ αυτά. Αν όμως είναι κακόβουλα ή ανήθικα, ενοχλούν και υποβιβάζουν το επίπεδο των μπλογκ.
Αν έχεις ταλέντα είναι ένα βήμα τα μπλογκ κι αν δεν έχεις χρόνο πρέπει να το σκεφτείς αν θα ασχοληθείς, γιατί μετά γίνεται εξάρτηση.
Αν με ρώταγαν, μετάνιωσες που έχεις μπλογκ;
Θα απαντούσα όχι.
Αν με ρώταγαν, θα έσπρωχνες το παιδί σου να ανοίξει μπλογκ;
Θα απαντούσα, " ναι", αφού το ενημέρωνα για τις παγίδες που κρύβει γενικά ο κόσμος του ίντερνετ και θα του συνιστούσα να προσέχει την εξάρτηση.

ΤΙΤΛΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας